onsdag 15 maj 2013

Evil Splash

Förra veckan var jag på en specialvisning (presenterad av Centrumbiografen och Swedish Gore Film Society) av den nya Evil Dead. Det är en ny version av den första filmen och vid varje remake funderar jag alltid på samma sak; Är det verkligen nödvändigt?Till en början var svaret nej. Filmen behövde inte en remake trots en mer modern version men med samma klichéer som de äldre skräckfilmerna (snygga människor i en stuga, "gör inte så" men någon gör det ändå och andra saker).
När jag såg den nya versionen hade jag bara sett den första filmen. Alla de övriga filmerna minns jag bara fragment av. Trots att det fanns många paralleller till ettan (och även tvåan har jag fått höra) kändes filmen väldigt överflödig. Jag slutade bry mig om karaktärerna ganska snabbt och mer eller mindre istället väntade på deras död och när väl dödsögonblicket kom, kändes det bara som ett "jaha".

Nu har jag sett Evil Dead 2 (och även den tredje, Army of Darkness) och kan se filmen på ett annat sätt. Första filmen verkar inte alls hänga ihop med de övriga, vilket märks tydligt i tvåan då hela handlingen från första förkortas ner till 10 min. De skulle egentligen kunna ha startat filmen därifrån och vävt in handlingen. Då hade det varit mer förklarligt varför Ash blir till den han är mer än att han får för sig att åka till en ny, likadan stuga med en ny tjej och hittar samma saker som tidigare och naturligtvis undersöker det också.

På så sätt kanske det ändå behövdes en ny version av den första. En mer egen film som frigör sig från Evil Dead-serien men har samma namn (filmserien kunde ha slutat med första, den hade ett väldigt bra slut). Filmens tagline är för övrigt "The most terrifying film you will ever experience" och det står dessutom i stora bokstäver på hela filmens affisch. Det finns filmer som är betydligt mer skrämmande än den här, även om många effekter är bra gjorda.

I det stora hela var själva eventet riktigt skoj, hoppas på fler sådana. Roligt också att en ny film får sådan stor uppmärksamhet med tanke på det är en omgjord version av en tidigare film.Inga kommentarer: