fredag 28 mars 2014

Smålands mörker

För en vecka sedan, den 21 mars, såg jag och Daniel Lenneér teaterföreställningen Smålands mörker (läs Daniels recension här). Föreställningen är baserad på den väldigt tjocka serieromanen (förmodligen den tjockaste som givits ut i Sverige - mer än 600 sidor!) och är skriven och tecknad av Henrik Bromander. Naturligtvis är det svårt att få med allt ur serieroman till en 45 minuters föreställning och det är bara fram till Erik, som det handlar om, hamnar i fängelset som berättelsen kretsar kring vad jag har förstått (har tyvärr inte läst boken).

Erik har en mörk uppväxt och senare i livet dras hans uppmärksamhet till fascismens ideologi. Ska hela berättandet dras ner till det kortaste strået blir detta förmodligen en lättare beskrivning. Under berättandets gång får vi följa hans svåra uppväxt, black metal-musik, hans homosexualitet och Annika, tjejen som han kan känna åtminstone lite trygghet hos.

Föreställningen var abonnerad för viss teaterfolk och politiker, men Daniel fixade in oss ändå. Det känns väldigt bra att ha sett föreställningen, speciellt med tanke på hur den senare har mottagits under andra platser. Nu var Karlskrona startpunkten, men den har också visats i en gymnasieskola i Åseda där den väckte anstöt. Så vitt jag har förstått av rapporteringen har det inte berott på de grafiska bilderna med våldet utan istället på bilderna med manligt kön och homosexualitet. Väldigt märkligt kan jag tycka, men alla reagerar vi annorlunda. Men inte ska man förstöra föreställningen för de andra i publiken för det.

Här är en trailer för serieromanen. De grövsta bilderna visades inte under föreställningen (de homosexuella bilderna som syns i trailern visades inte, det var andra), men ni kan få ett hum av vilka typ av bilder som visades.

Inga kommentarer: